U bevindt zich hier: Techniek > Het Grote Meerval Handboek > Het Grote Meerval Handboek Deel 2

Het Grote Meerval Handboek Deel 2 (klein materiaal)


In dit deel gaan we verder met het klein materiaal dat nodig is om onze geliefde zoetwaterreuzen uit het water te sleuren. Ook worden de voor en nadelen van enkele lijnsoorten worden benoemd.

Inhoud

Hoofdlijnen. 3

Waarom dyneema en zo zwaar vissen?. 3

Waarom geen nylon?. 3

De trekkracht. 3

Onderlijn. 4

Onderlijnmateriaal 5

Staaldraad. 5

Gevlochten onderlijn. 5

Soorten gevlochten onderlijn: 5

Mono onderlijn. 5

Soorten mono onderlijn: 6

Haken. 6

Haken overzicht. 6

Enkele haken. 7

Dreggen. 7

Cirkel haken. 8

Wartels. 8

Ton wartels. 9

Kogellager wartel 9

Speld wartel 9

Quick links. 9

Knotless connector. 10

Overig materiaal 11

Kralen. 11

Siliconenslang. 11

Lood. 11

Stuitjes. 12

Dobbers. 12

Onderwater dobbers. 12

Beetverklikkers. 13

Steunen. 13

Knipschaar. 13

Artillerietang. 14

Handschoen. 14

Onthaakmat. 14

Stringertouw.. 14


Hoofdlijnen

De lijnen voor het meervalvissen zijn vanzelfsprekend ook weer een stuk zwaarder dan we gewend zijn, in het overzicht van de hengels kon je al zien waarover we het hebben; Dyneema dus. Minimale dikte is toch echt wel 0,30 mm en maximaal wordt tot wel 0,75 mm gebruikt. We hebben het dan over lijnen met een treksterkte van 17,5 tot ver over de 70 kg, hier kun je dus spreekwoordelijk een koe mee uit het water trekken.

 

Waarom dyneema en zo zwaar vissen?

Allereerst gebruiken we dyneema omdat dit t.o.v. de diameter een enorme trekkracht heeft, maar even zo belangrijk is dat dyneema rekloos is en dat hebben we nodig voor de speciale vismethodes bij het meervalvissen en het directe contact bij het kunstaasvissen. Omdat dyneema geen rek heeft en (goede dyneema) geen water opneemt of vasthoud en heel licht van gewicht is, kun je het over grote afstand afspannen en boven het water uittillen. Dit is bij veel (statische) vismethodes zeer belangrijk (hier komen we in latere artikelen op terug).

Waarom geen nylon?

Nylon heeft als hoofdlijn veel te veel rek en dit belemmert de controle over het aas en het zetten van de haak. Tevens is nylon te zwaar en neemt het water op waardoor het niet of lastig uit het water te tillen is bij het afspannen van het systeem over grote afstand, en daarom hang het enorm door. Voor het overgrote deel van het meervalvissen is nylon dus geen optie. Er zijn echter ook betaal wateren waar Dyneema niet toegestaan is, hier is nylon natuurlijk wel een optie. Gebruik dan wel minimaal 0,45 mm nylon, enkele bruikbare merken zijn:

Nylon hoofdlijnen

Soort

Diameter/trekkracht

Prijsindicatie/100 meter

Specitec (zwart)

0,50mm trekkracht: 18,45kg

€ 4,=

Black Cat Mono (fel geel)

0,45 mm / 14,3 kg

0,50 mm / 15,8

0,60 mm / 21,5 kg

0,75 mm / 28 kg

€ 3,50/5,=

De trekkracht

De hoge trekkracht hebben we nodig omdat we op zware, grote en sterke vissen jagen. Eerlijk gezegd zal de trekkracht van de 0,25 mm, met zijn 17,5 kg, meer dan genoeg moeten zijn om elke meerval mee te kunnen landen. Het probleem is echter dat we zelden of nooit vanuit een boot en/of in een lege badkuip vissen. Meerval houdt namelijk van obstakels, zoals in het water staande bomen of hij leeft in ruige rivieren met veel stenen en mossels. Als je dunne lijn nu onder volle spanning ook maar iets raakt, vis of obstakel, zal de lijn als een gitaarsnaar springen waarbij je de meerval met een stuk lijn en een forse haak in zijn bek achterlaat. Ook komt er bij dat een dunne lijn, onder een spanning van 10 kg, zo scherp is als een mes. Deze zal dan ook zonder probleem tijdens de dril in de vinnen, kiewbogen of zelf het lichaam van de meerval gaan snijden, maar ook in je eigen handen; uit den boze dus!

Daarom hangen veel meervalvissers het Duitse spreekwoord “schwer, ist fair” aan. Dit betekend letterlijk “zwaar vissen, is eerlijk vissen”. De trekkracht van een 0,65 mm met zijn 68 kg zul je op zichzelf nooit nodig hebben. Maar stel dat je tijdens een zware dril een monstervis aan het drillen bent en deze duikt onder een dikke tak door, je lijn stuurt heen en weer en raakt daarbij regelmatig een mosseltje…. Deze zaken snijden onvermijdelijk in je lijn, je lijn kan dan tot wel 75% van zijn trekkracht (is ruim 80% van de diameter) verliezen en dan heb je nog steeds ruim 15 kg trekkracht over om de vis van je leven te landen. Het gaat dus puur voor de reserve welke je hebt in ruige omstandigheden. En geloof ons, die heb je nodig.

Maar, er zijn ook vistechnieken en locaties waar je wel met een relatief lichte lijn kunt vissen. Bijvoorbeeld het driftent vissen vanuit een boot (geen ankerlijn) of met de belly boat in een obstakelvrij water. Je drilt hier nu puur de vis en veelal terwijl je recht boven hem drift, nu kun je gerust een lichtere lijn gebruiken. Absoluut minimum is echter toch wel 0,25 mm, maar beter is toch naar de 0,30/0,35 mm te grijpen. Zaak is echter wel om te zorgen voor een goede voorslag/onderlijn met afdoende lengte om te voorkomen dat de dunne lijn tijdens de dril in het lijf of vinnen van de meerval snijd.

Als laatste punt een tip, neem liefst een witte of andere felgekleurde hoofdlijn, deze is goed zichtbaar voor jou, maar ook andere water recreanten en vogels. Houd echter wel in je achterhoofd dat de gekleurde lijn vaak al na enkele sessies hun kleur verliezen.

Soorten Dyneema hoofdlijn:

Dit zijn enkele soorten welke je niet in de steek zullen laten:

 

Dyneema hoofdlijnen

Soort

Diameter/trekkracht

Prijsindicatie/100 meter

Giga Tec Wels (Wit)
(een der beste)

0,52 mm / 47 kg

0,62 mm / 68 kg

€ 15/20,=

PowerLine (Geel)

0,35 mm / 40 kg

0,53 mm / 66 kg

0,66 mm / 85 kg

€ 10/15,=

Spro Big Waller Braid Line (Bruin)

0,50 mm / 40 kg

0,60 mm / 65 kg

0,75 mm / 75 kg

€ 15/20,=

WFT Catfish (Wit en Bruin)

0,50 mm / 60 kg

0,60 mm / 70 kg

€ 15,=

Berkley Ultra Cat (groen)

(topper, maar duur)

0,30 mm / 45 kg

0,40 mm / 60 kg

0,50 mm / 75 kg

0,65 mm / 100 kg

€ 20/ 30,=

Onderlijn

Alle goede meerval onderlijnen hebben een aantal dingen in gemeen, ze zijn eenvoudig, oersterk en degelijk. Onderlijnen kunnen we van twee basis materialen maken, gevlochten; kevlar/dyneema en mono; nylon/flurocarbon. Gevlochten materiaal wordt veelal gebruikt bij een subtielere aanbieding met kleinere aasvissen en een mono lijn bij grotere aasvissen en/of om te voorkomen dat het systeem in de war kan geraken. Er zijn ook zogenaamde combi rigs, hierbij maak je gebruik van de soepelheid van het gevlochten materiaal om de onderlijn aan te passen op de afmeting van de aasvis.

Onderlijnmateriaal

Het onderlijn materiaal moet sterk, slijtvast en dik zijn. De reden is simpel;

·         Sterk omdat we te maken hebben met een sterke vis en soms extreme omstandigheden waarbij de krachten op het systeem groot kunnen worden,

·         Slijtvast om de ruwe en scherpe, maar kleine, tanden van de meerval te kunnen overleven tijdens een zware/lange dril en omdat we vaak tussen of tegen obstakels vissen,

·         Dik omdat een te dunne lijn bij de grote krachten op het systeem de meervalbek, vinnen en kieuwen van de vis zouden gaan snijden, maar ook in onze eigen handen bij de landing. Natuurlijk heeft een dikke lijn automatisch ook de eerste twee punten in zich.

Staaldraad

Het gebruik van staaldraad, zoals gebruikt bij snoekvissen, is voor het meervallen absoluut niet nodig en zelfs ongewenst, de dikte van de staaldraad is snel te dun en zodoende is de kans op het verwonden van de meerval erg groot omdat de draad dan in het zachte weefsel van de bek, kieuwen en vinnen zal snijden. Bij gebruik van een dikkere staaldraad is de bewegingvrijheid, door deze te stugge lijn, niet optimaal voor een goede aasaanbieding. Nooit gebruiken dus.

Gevlochten onderlijn

Deze lijnen bestaan dus uit gevlochten vezels, dit zijn kevlar en/of dyneema vezels. De dikte van deze onderlijnen is veelal groot 1,0 tot wel 1,5 mm. De reden is heel simpel, de bek van een meerval te vergelijken met een rasp. Een grote muil met tienduizenden kleine tandjes waarlangs onze onderlijn gedurende een lange dril constant van links naar rechts schuurt. Hiervoor heb je dus een mega sterke een slijtvaste lijn nodig, traditioneel staat kevlar hiervoor vooraan op het verlanglijstje. Zoals gezegd gebruik je gevlochten materiaal wanneer de aasaanbieding subtiel en natuurlijk moet zijn.

Soorten gevlochten onderlijn:

Dit zijn enkele soorten welke je niet in de steek zullen laten:

 

Gevlochten onderlijnen

Soort

Diameter/trekkracht

Prijsindicatie/10 meter

AHF Leitner Kevlar (Zwart)

0,40 mm / 24 kg

0,60 mm / 50 kg

€ 7,50/10,=

AHF Leitner Kevlar (Wit/Geel)

0,75 mm / 68 kg

€ 8,=

Black Cat Power Leader (bruin)

50 kg

150 kg

€ 5/7,50

Taffi Tackle Kevlar (Wit/Geel)

1,0 mm / 75 kg

2,0 mm / 150 kg

€ 8/10,=

Giga-Tec Wels (Donkergroen)

0,90 mm / 130 kg

1,10 mm / 182 kg

€ 3/4,=

Mono onderlijn

Deze lijn bestaat uit een draad, of te wel een nylon of fluorcarbon lijn. Ook hier gebruiken we een dikkere lijn 1,0 tot 1,4 mm. Ook hier staat slijtvastheid voorop. Deze lijnen zijn door hun grote dikte veel stijver dan een gevlochten variant. Hierdoor is deze goed te gebruiken bij turbulente stroming en op plekken waar de vissen de klap van de zweep kennen. Meerval leert snel en in de volle stroming zal een strak gespannen gevlochten onderlijn gaan trillen door zijn ruwere oppervlakte en deze trilling kan voor een nerveuze vis de reden zijn om jou aasvis links te laten liggen.

Soorten mono onderlijn:

Dit zijn enkele soorten welke je niet in de steek zullen laten:

 

Mono onderlijnen

Soort

Diameter/trekkracht

Prijsindicatie/10 meter

Gigafish Wels

1,0 mm / 65 kg

1,2 mm / 85 kg

€ 2,=

Black Cat Power Leader Mono

1,0 mm / 54 kg

1,2 mm / 67 kg

1,3 mm / 77 kg

€ 1,50

Taffi Tackle Soft Mono

1,0 mm / 50 kg

1,2 mm / 68 kg

€ 3,=

 

Natuurlijk zijn stijve mono lastiger te knopen, maar met de juiste technieken toch goed te doen. Bij het hoofdstuk eindmontages komen we terug hoe een onderlijn er uit dient te zien en wat de beste knopen zijn.

Haken

Veelal maken we bij het meervalvissen bij het vissen met aasvissen gebruik van een takel, veelal een enkele haak voor in de neus of rug van de vis en een dreg voor in de flank van de vis. Het gebruik van twee dreggen werd in het verleden vaak toegepast en werk weldegelijk, maar aangezien je een meerval voor de landing met de hand in de bek vastgrijpt en op de kant of in de boot trekt is een extra dreg in of buiten de bek niet erg veilig voor vis of visser.

 

Er zijn veel haken welke aangeboden worden, maar slechts een deel er van voldoen. Veelal wordt dit bepaald door de gebruikte uitrusting, alle moet in ballans zijn, zware omstandigheden vragen sterke haken en bij normale omstandigheden kun je gerust een tandje lichter gaan. Het gebruik van te lichte haken zal echter onvermijdelijk leiden tot het verspelen van je droomvis, je zult namelijk niet de eerste zijn waarbij de haak losschiet omdat deze rechtgebogen is of zelfs afbreekt.

 

Er zijn verschillende soorten haken op de markt, allen met hun specifieke toepassing en afmetingen.

Haken overzicht

Een kort overzicht van welke soort haak je waarvoor gebruikt, en waar bepaalde haken uitblinken het specifieke merk en type zullen we bij de specifieke vismethodes behandelen.

Haaktype

Neushaak takel

1 haak in aasvis

Wormen

Calamares

Pellets & Boilies

Orgaan vlees

Enkele haak

 

Ja

Ja

Ja

 

Ja

Ja

 

Ja

Dreg

 

Kan, liever niet

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Cirkel haak

 

Nee

Ja, met hair of ligt aangehaakt

Ja, maar prop haak niet te vol

Ja, met hair of ligt aangehaakt

Ja, met hair

Ja, met hair

Enkele haken

Enkele haken worden bijna door iedereen toegepast en zijn altijd best te gebruiken als de bovenste haak in een takel, deze haak gaat dan in de neus, rug of richting staart van de aasvis. Maar ook voor het vissen met wormen, pellets, calamares zijn deze goed te gebruiken en natuurlijk als enkele haak als er met kleinere aasvissen wordt gevist.

In het verleden werden werkelijke monsters van haken gebruik, deze zijn echter gevaarlijk voor vis en mens. Voordeel van kleinere haken is dat ze minder snel opgemerkt worden en hierdoor veelal meer aanbeten opleveren.

Goede meerval haken zijn altijd sterk, drikdradig en scherp. Zorg echter dat je altijd haken van gerenommeerde bedrijven gebruikt, topper hierbij is toch wel Owner, dit merk staat bij elke grote visjager hoog in het vaandel. Maar ook Gamakatsu, het minder bekende Asari en het merk Jenzi hebben goede haken in hun assortiment.

Enkele haken

Soort

Vismethode

Afmetingen

Owner Cut Gorilla

Neushaak aasvissen

1/0 2/0 4/0 6/0

8/0 10/0

Owner Cut SSW

(neushaak)

aasvis en wormen

4/0 6/0 8/0

Owner Gorilla Light

Pellet en neushaak aasvis

2/0 3/0 4/0

Gamakatsu Ls-4644F

(neushaak) aasvis

1/0 2/0 3/0 4/0

6/0 8/0 10/0

Taffi B.i.g. Single hook

(neushaak) aasvis, worm en pellet

6/0 8/0

Taffi Pellet hook

Pellets (geen weerhaak)

4/0 6/0

Asari Black Tuna Gold

Neushaak aasvissen

4/0 6/0 8/0

Asari Soi

Aasvissen/Wormen

9/0

Dreggen

Dreggen zijn drie haken aan een, en zodoende een echte killer. Zoals aangegeven worden dreggen veelal enkel gebruikt in de vorm van een takel, sommige vissers gebruiken ze echter ook een enkele dreg bij het vissen met wormen.

Ook hier geld hetzelfde als bij de enkele haken, gebruik enkel gerenommeerde merken en dan ook de drikdradige versies.

Dreggen leveren veelal een beter inhakend vermogen als deze in de zijkant van een aasvis zijn gestoken, of geven in ieder geval meer vertrouwen dan een of twee enkele haken. Dit voordeel heeftechter ook een nadeel. Net zo gemakkelijk als een dreg in de meervalbek haakt, haakt deze ook in gemakkelijk in handen, handschoenen en rubberboten, en niet te vergeten onderwater obstakels. Let dus op bij het gebruik van dreggen dat ze niet jou te pakken krijgen, je zult niet de eerste zijn.

Soms wordt er nog steeds met twee dreggen op een takel gevist, of gigantisch grote dreggen. Pas hiermee op, niet alleen door bovengenoemde reden, maar ook omdat veel staal meerval eerder afschrikt dan lokt. Veelal heb je met een maximale grote van 3/0 afdoende (Owner, ook afhankelijk van merk).

Voor de betere merken gelden dezelfde als bij de enkele haken, een overzicht:

Dreggen

Soort

Vismethode

Afmetingen

Owner ST66 TN

Aasvis takel

1/0 2/0 3/0

(4/0 5/0)

Owner ST-41BC BC

Aasvis takel, wormen

1  1/0 2/0

Taffi treble TA-32

Aasvis takel, wormen

2/0 3/0

Asari Ocian Pro

Aasvis takel

2/0 3/0

Cirkel haken

Cirkel haken hebben hun eigen fans, het zijn behoorlijk exotische haken om te zien, maar ook in gebruik wijken ze af van normaal. Daarom even wat achtergrond info over deze haak.

De cirkel haak is speciaal ontworpen om het inhaken van een geslikte haak in de slokdarm van de vis te voorkomen. De speciale vorm is hiervan de reden, de haak kan gewoon in de slokdarm van de vis worden geslikt en er gewoon weer uitgetrokken worden omdat de haakpunt niet op dergelijke inhaking is ontworpen. Maar als de haak bij de rand van de bek aankomt dan draait de haak opeens en zet zichzelf om de rand van de bek vast. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij het karpervissen met een line aligner of bend hook, maar dan extremer.

Probleem hierbij is echter dat de haak onder spanning zijn werk moet doen, als je aan zou slaan met deze haak schiet deze net zo gemakkelijk uit de bek van de meerval als dat hij uit de slokdarm komt. Je mag met deze haak dus NOOIT aanslaan, enkel de onderlijnlijn strak (laten) trekken en daarna gewoon de hengel krom laten komen en de dril beginnen.

Tweede punt is dat de haak gemakkelijk moet kunnen draaien, dus vaak wordt bijvoorbeeld een aasvis via een hair (ja weer uit het karpervissen) aan de cirkel haak bevestigd en daarna kan de haak eenvoudig draaien en zich in de lip/hoek van de bek vastzetten.

Omdat de onderlijn strak getrokken moet worden, om zodoende de haak in de bek te laten haken, moet er dus spanning via het systeem op de onderlijn aangebracht worden. Dit kan via zelfhaking systemen, maar ook via een vrijloopsysteem.

Klink al met al een hoop gedoe om te gebruiken, maar de voordelen kunnen groot zijn. Soms azen de meervallen zo gretig dat ze het, vooral kleinere, aas in een hap naar binnen slokken rechtstreeks de slokdarm in. Hier kun je dus met deze haak je voordeel doen, het zal even wennen zijn, maar probeer ze zeker eens. Tip is om deze haken niet te groot en te dik-dradig te nemen, dikke haken prikken niet zo gemakkelijk en er is dan kans op losschieters. Het meest succesvol worden cirkel haken toegepast bij het gebruik van ledger en onderwaterdobber systemen.

Een van de gerenommeerde cirkel haken is de Gamakatsu Octopus Circle hook en de 4x strong versie, vooral deze laatste voldoet goed voor de meerval visserij. De maten zijn er in 1/0 t/m 8/0.

Wartels

Tijdens de meervalvisserij hebben we vaak meerdere wartels in onze montage zitten. Natuurlijk hebben we de wartel welke de onderlijn aan de hoofdlijn bevestigd, maar ook wartels welke de zogenaamde breeklijn aan de montage bevestigt. Het belangrijkste voor de wartel tussen hoofdlijn en onderlijn is dat deze sterk is en makkelijk kan draaien. Tijdens de dril draait de meerval vaak om zijn as net als een paling, als de wartel dan makkelijk draait zal deze voorkomen dat de (onder-) lijn gaat kinken en hierdoor verzwakt. Maar ook bij de aasaanbieding is het belangrijk, ook de aasvis, maar ook wormen en calamares, zullen in stromend water vaak gaan draaien wat er voor zorgt dat de onderlijn gaat kinken, en dat wil je voorkomen.

Ton wartels

Ton wartels kennen we allemaal, dit zijn de gewone wartels met twee oogjes en een metalen ton-vormig verbindingslichaam. Via dit tonnetje zitten de oogjes aan elkaar verbonden en kunnen onafhankelijk van elkaar draaien. Deze wartels draaien relatief makkelijk rond, maar vaak niet makkelijk genoeg om in stromend water of met levend aas te gebruiken. Deze zijn dus best te gebruiken voor doodaas of andere aassoorten (wormen, pellets, etc.). Laat je niet verleiden door te kleine warteltjes, gebruik gewoon lekkere forse wartels met een trekkracht van minimaal 100 kg. Voor het lichtere (kunstaas) vissen kun je natuurlijk wat lichter nemen, maar neem geen risico. De betere merken zijn: MAD (DAM), Taffi Tackel, Zeck-Fishing.

Kogellager wartel

De naam zegt het al, deze wartels zijn voorzien van een kogellagertje binnenin het tonnetje. Hierdoor draaien deze wartels lekker soepel en voorkomen hierdoor dat de lijn gaat kinken en zodoende kan het aas prima ronddraaien in de stroming of door het rondzwemmen. Deze wartels zijn wat duurder, maar dit is zeker geen reden om deze niet toe te passen. Ook hiervoor geld, gebruik ze in de hogere treksterkten, minimaal 100 kg.

De betere merken zijn: MAD (DAM), Taffi Tackel, Zeck-Fishing.

Speld wartel

Speld wartels gebruik je als je snel van onderlijn zou willen wisselen, of als je na het uitvaren en afspannen pas achteraf je aasvis aan het systeem wilt hangen. Houd er echter rekening mee dat je een extra (zwakke) schakel inbouwt in je systeem. De in de meerval visserij gebruikte spelden zijn echter zeer sterk en zullen niet onder kracht openen, maar je kunt ze natuurlijk wel zelf vergeten te sluiten. Gebruik ze dus wanneer het nut heeft en sla ze anders over.

De betere merken zijn: MAD (DAM), Taffi Tackel, Zeck-Fishing.


Quick links

Quick links zijn speldjes welke gebruikt worden om de montage snel aan de breeklijn te monteren tijdens het afspannen. Eigenlijk is het gewoon een open speld waarin je de lus van de montage kunt vasthaken, je kunt hiervoor echter ook gewone speld wartels gebruiken. Je bent er dan wel zeker van dat de lus nooit uit het haakje kan vallen bij het slap vallen van de lijn tijdens het terugvaren en opspannen van de montage.

De betere merken zijn: MAD (DAM), Taffi Tackel, Zeck-Fishing.

Knotless connector

Dit zijn connectors waarbij de je geen knoop hoeft te leggen om de wartel te bevestigen, het is dus eigenlijk een link tussen wartel en lijn. Deze worden toegepast wanneer je het materiaal echt tot het uiterste wilt belasten. Veelal zullen gewone knopen echter prima voldoen, het is maar waar je vertrouwen in hebt.

De betere merken zijn: MAD (DAM), Taffi Tackel, Zeck-Fishing.

Overig materiaal

Voor het meerval vissen zijn enkele onmisbare onderdelen nodig, we zullen de toepassing van deze materialen later per vistechniek verder behandelen, maar hier alvast kort introduceren.

Kralen

Rubber kralen worden meestal toegepast om de knoop te beschermen tegen het lood of andere onderdelen welke op de onderlijn zitten en tegen de wartel aan kunnen lopen. Het rubber beschermt dan de knoop en voorkomt geluid wat wordt veroorzaakt door tegen elkaar tikkend metaal.

Harde kralen gebruik je als stopper voor het dobber vissen om te voorkomen dat het stuitje door de dobber heen kan glijden.

Gebruik altijd kralen met een opening welke groot genoeg is, niets is zo hinderlijk als zitten te klooien om een kraal op die dikke Dyneema of Kevlar lijnen te rijgen.

Siliconenslang

Siliconenslang heeft een hele reeks aan toepassingen.

·         Het kan dienen als de rubber kraal, ter bescherming van de knoop dus.

·         Beschermen van de haakknoop; je schuift hiervoor een stevig stuk slang over de haakknoop, dit voorkomt beschadiging, maar bij mono onderlijnen is het essentieel om te voorkomen dat de knoop zichzelf los-wikkeld door de stugheid van het mono materiaal.

·         Afhouder; door een langer stuk slang te gebruiken creëer je een stijver stukje wat er voor kan zorgen dat de lijn niet in de war geraakt.

·         Nog duizend en een andere redenen betekenen dat je altijd moet zorgen dat je een flink stuk in je tas hebt zitten.

Gebruik echter wel degelijke kwaliteit met een forse diameter, vooral als de slang over de haak geplaatst dient te worden zal een te kleine slang diameter erg lastig zijn en zelfs na korte tijd gaan uitscheuren. Een slang met binnenmaat 3 mm en buiten 7 mm zal in veel gevallen voldoen, als deze een fel kleurtje hebben kan dit je helpen om in het donker sneller een loshangende haak te zien, je hoeft niet bang te zijn dat een meerval deze zal zien.

Lood

Lood gebruik je om je dobber uit te loden of om je montage op diepte of de bodem te houden, voor het afstand vissen gebruik je echter veel beter een steen, maar hierover later meer.

Over lood valt echter nog iets te melden. Meerval kan met zijn snorharen heel effectief minieme elektrische spanningsverschillen in zijn omgeving registreren, dit gebruikt hij voor het opsporen van zijn voedsel. Probleem is echter dat metaal en vooral lood ook een elektrisch spanninkje afgeeft in het water, het is bekend dat meerval dit kan registreren. Dit betekend dus dat hij het lood dus op kan merken en kan associëren met gevaar (ook zonder dressuur) en besluit je aas niet te pakken. Er zijn zelfs mensen, die met succes, een klein blank gemaakt loodje onder hun telegeleide-boot hangen om te voorkomen dat deze door een grote meerval wordt aangevallen.

De oplossing zijn gecoate loden met plastic zodat er geen contact is tussen lood en water, maar er zijn zelf stenen loden op de markt voor diegene die hier hun voordeel mee willen doen. Gecoate karper loden zijn ruim voorhanden en voldoen prima, mar ook speciale meervalloden zijn verkrijgbaar. Enkele daarvan combineren zelfs een wartel functie.

Stuitjes

De stuitjes voor het meervalvissen zijn veelal uit draad geknoopte stuitjes, de kleine rubber stuitjes houden het namelijk niet lang vol bij de dikke lijnen en de grote gewichten welke er op worden uitgeoefend. Deze schuren dan door of breken gewoon open. Door de dikte van de hoofdlijn zullen de stuitjes de lijn niet snel beschadigen.

Dobbers

Meerval dobbers zijn er in vele soorten en maten, van 50 tot wel 300 gram. In alle gevallen geld gebruik ze zwaar genoeg, maar niet te zwaar. De weerstand van een te zware dobber kan er voor zorgen dat de aasvis losgelaten wordt of zelfs of genegeerd. Als je bij het afspannen een dobber gebruikt met weinig speelruimte kan deze gerust zwaar genomen worden, hier bepaald de diepte en de stroming het loodgewicht en daarmee het draag vermogen van de dobber. Vis je driftent vanuit de boot op korte afstand met een aasvisje van 15 cm of een tros wormen, kun je gerust een 30 grams dobbertje gebruiken. Je zult zien dat je dit dan meer doorzettende aanbeten oplevert. Bij grotere diepte of stroming gebruik je echter gewoon een stevige dobber van 100 gram of meer naar gelang de omstandigheden, bij zeer sterke stroming en grotere diepte zelfs tot 300 gram.

Zorg er altijd voor dat je aas en lood zwaar genoeg zijn zodat deze onder de dobber hangen en niet schuin er achter, een beetje stroming zorgt er namelijk met gemak voor dat je aasvis bijna recht achter je dobber fladdert en niet vlak boven de bodem waar jij je buit verwacht.

Verder dienen de dobbers echt tegen een stootje te kunnen, de zijn veelal groot en zitten tussen allerlei andere materialen in je tas op kist of ze knallen tegen de boot of de stenen op de grond. Hierdoor beschadigen zwakke dobbers snel en raken ze lek en worden onbruikbaar, zonde van je geld dus. Dobbers gemaakt van het zogenaamde Rohacell® wel voldoen aan deze eisen, ze zijn wat duurder maar gaan ook veel langer mee.

Onderwater dobbers

Dit zijn dobbers welke worden gebruikt voor het vissen vanaf de bodem, ze worden dan ook achter het lood gevist en ze dienen voor het omhooghouden van het aas van de bodem. Dit doe je om te voorkomen dat de aasvis, maar ook wormen, roerloos op de bodem kunnen gaan liggen waardoor ze onzichtbaar worden voor de meerval. Bij wormen, calamares en doodaas voorkomt dit tevens dat kreeften, krabben en andere bodem-azers aan je aas peuzelen en jou met een lege haak achter laten. Ook hier geld dat de Rohacell® varianten het langste meegaan en, het zal namelijk met enige regelmaat voorkomen dat je aas met dobber en al bij een forse meerval tussen de kaken verdwijnt met alle gevolgen van dein.

Ook bij deze dobbers geld dat je ze zo klein mogelijk dient te gebruiken, in het algemeen geld dat je bij meer stroming wat grotere versies moet gebruiken en bij kleinere aasvissen ook lichtere varianten. Er zijn ook veel onderwater dobbers welke zijn voorzien van rateltjes welke geluid maken als de dobber beweegt, of dit werkt valt te bezien, hierover zijn de meningen nogal verdeeld.

Hoe deze onderwater dobbers toegepast moeten worden behandelen we in een later artikelnog.

Beetverklikkers

Beetverklikkers worden toegepast bij de statische visserij. Hierbij onderscheiden we het afspannen van de montage en het freelining. Bij de eerste wordt de aanbeet geregistreerd op een trillende en/of buigende hengel welke rechtop gevist wordt (zoals bij het zeevissen), en bij het freelinen registreer je het aflopen van de lijn zoals bij het karpervissen met gewone elektronische beetmelders.

Voor het verklikken van de aanbeet bij het afspannen blijft het ouderwetse topbelletje is nog steeds zeer populair. Voor de zware slapens zijn er echter ook elektronische verklikkers verkrijgbaar speciaal voor de meervalvisserij ontwikkeld. Deze beetmelder wijken af van de conventionele kaper beetverklikker omdat ze niet reageren op lijn beweging, maar op het trillen, bonken en/of doorbuigen van de hengel als deze rechtop staat. Er zijn speciale beetmelders op de markt hiervoor, maar het is ook mogelijk je karper melden om te (laten) bouwen door er een andere sensor in te bouwen. De meeste werken traditioneel op een kwik sensor welke hoekverandering registreert, maar de modernere versies registreren ook beweging, trilling en versnelling.

De meeste meerval alarmen zijn gemaakt om op de hengel of op de steun te plaatsen, bij de laatste is het wel van belang dat de steun ook daadwerkelijk beweegt bij de aanbeet. Enkele merken zijn: Taffi Tackel, MAD (DAM), Cat Attack, Tremor, Rico’s, Taffi en Cat Sounder. De een is wat geavanceerder dan de ander, al dan niet voorzien van draadloze sounderbox.

Steunen

Meerval steunen voor het meervalvissen dmv van freelining kunnen dezelfde zijn als bij het karpervissen. Ga je echter afspannen met je montage dan hebben we het over een hele andere soort steunen. De hengel staat hierbij recht omhoog en wordt locked up en onder spanning in de steunen gezet. Een aanbeet kan variëren van een rechtspringende hengel top het vol in de testcurve trekken van de hengel. Vooral bij deze laatste krijgt de steun het fors voor de kiezen en deze dienen dus sterk te zijn. Bij de rechtspringende hengel dient de steun er voor te zorgen dat deze hengel ook achteruit vast wordt gehouden, anders kan deze letterlijk de steun uit worden gekatapulteerd. Bij sommige steunen zie je daarom een extra beugeltje dat de hengel ook achterwaarts opsluit.

Veelal worden deze steunen van RVS gemaakt zodat deze super robuust zijn en zowel de aanbeet als de harde ondergrond overleven waarin je de steun soms met een hamer in moet slaan.

Voor te harde ondergrond zijn er ook speciale rodpods beschikbaar welke stabiel genoeg zijn om de heftige aanbeten te kunnen houden. Gebruik hiervoor echter niet de gangbare kaper rodpods want dan kom je van een koude kermis thuis. De kans op een kapotte rodpod en een verdwenen hengel is dan groot, zeker bij het locked up vissen. Voor het freelinen kan dit wel, maar zorg wel dat alles goed stevig staat, want een run kan ongenadig hard zijn.

Knipschaar

Een goede degelijke knipschaar is zeer belangrijk voor de veiligheid, in het bijzonder die van jezelf. Je zult namelijk niet de eerste zijn welke een meervalhaak in zijn hand of vinger krijgt en dan kom je er achter dat deze echt heel sterk zijn en goed haken. Soms zit er dan niets anders op dan doorduwen en afknippen en hiervoor heb je een speciale tang nodig. We hebben het hier dan over een mini betonschaartje, welke geschikt zijn voor het doorknippen van 2 a 3 mm hard staal. En nee dit lukt je echt niet met een normaal zijkniptangetje. Dus zorg dat je er een hebt en stop hem niet onder in de tas, maar houd hem bij de hand.

Artillerietang

Voor het onthaken is een degelijke en lange tang zeer handig. Soms aas onze besnorde vriend zo gulzig dat hij het aas diep in de bek heeft of zelf in zijn slokdarm. Een goede onthaaktang is dan onmisbaar.

Handschoen

Zoals eerder al aangegeven land je een meerval niet met een schapnet, simpel weg omdat deze niet sterk genoeg zouden zijn. Nee, we landen een meerval me de hand in de bek aan de onderkaak. Omdat een meerval duizenden kleine maar toch scherpe tandjes heeft is het in de bek pakken met de hand een pijnlijke aangelegenheid en zal je een forse schaafwond opleveren. Gebruik daarom altijd een handschoen. Hiervoor zijn speciale vishandschoenen verkrijgbaar, maar een handschoen uit de bouwmarkt voldoet hier ook prima en kost een stuk minder. Altijd bij de hand houden dus.

Onthaakmat

Natuurlijk willen we onze begeerde buit goed en veilig behandelen als we deze op de kant hebben. Daarom in een onthaakmat of een goed zijl onmisbaar. Ook hier zijn weer speciale matten verkrijgbaar, onthaakmatten van formaatje twee persoonsmatras, maar ook dikke zijlen met grote logo’s er op van de hengelsport firma’s. Ook hier geld, een goed afdekzijl van 2x3 meter van de bouwmarkt voldoet prima. Vergeet deze echter niet nat te maken omdat je anders de slijmlaag van de meerval zwaar beschadigt met kans op infecties, etc. en leg de mat dan niet op de stenen, maar op het gras als het even mogelijk is. Voorkom ook dat je de vis over het zand, stenen of gras sleept zonder deze mat. Een beetje respect voor je buit is het minst wat je kunt tonen.

Stringertouw

Het Stringertouw is een lijn waarmee je een grote meerval tijdelijk kunt vastleggen om later foto’s te maken, bijvoorbeeld bij daglicht. Dit Stringertouw wordt door de bek via de kiewbogen weer naar buiten gehaald en dan aan elkaar verbonden zodat de vis d.m.v. een lus via de bek vast zit. Dit lijkt een zeer macabere manier, maar is in werkelijkheid toch visvriendelijk, mits het op de juiste manier en met een juist Stringertouw wordt gedaan. Filmpjes hierover volgen nog.

donderdag 14 januari 2016