U bevindt zich hier: Verslagen > Voorjaar 2011

Voorjaar 2011

Na een paar succesjes afgelopen jaren op de Saone stond het vast dat we dit jaar weer zouden gaan. Een vismaat van ons (Rob) zou ons ook vergezellen nu hij een eigen boot had aangeschaft.
Met 2 auto's en 2 boten zijn we eind mei afgereisd naar midden frankrijk om voor 9 dagen de Saone te bevissen. Rob zou maar 4 dagen meevissen en dan weer naar huis gaan.
Door de jaren heen hebben we een redelijke kennissenkring opgebouwd met mensen uit Duitsland en Nederland die we elk jaar weer zien aan de oevers van de rivier. Zij wisten ons bij aankomst al te vertellen dat het niet makkelijk zou gaan worden omdat het in Frankrijk ook al bloedheet is geweest en met een watertemperatuur van 24 graden was de meerval niet erg actief.
Onze visserij zou voornamelijk uit dobbervissen bestaan, met kroeskarpers als aan. Driften , voor anker liggen op diepere stukken, en breeklijnvissen zijn de door ons toegepaste manieren van vissen.
Pas op de 3e visdag kwam de eerste vis uit het water, een meerval van 132 cm voor Rob. Erg leuk omdat dit voor hem de eerste meerval in zijn eigen boot was.

Rob bijt de spits af met 1.32m


Een uur later was Ruud aan de beurt met een meerval van 130 cm.

 

Ruud met 1.30 m

Er volgden nog wel een aantal aanbeten, welke allemaal aan kleinere meervallen te danken waren. Deze vissen werden stuk voor stuk misgeslagen.

Op dag 4 , tevens de laatste visdag voor Rob, werden we net voor het donker gebeld door Rob, die 500 meter stroomopwaarts aan het driften was. Of we zo snel mogelijk konden komen want hij had een stevige vis aan de lijn. Bij aankomst konden we een mooie meerval van 170 cm op de foto zetten, tevens een nieuw PB voor Rob. Zijn eerste hengel was al afgetuigd en de laatste hengel was hij aan het binnenvissen toen de aanbeet kwam, dat was dus in de laatste 5 minuten van zijn vistrip, zo zie je maar het kan tot op de laatste minuut gebeuren.

 

Rob met 170 cm meerval
2 Dagen nadat Rob vertrokken was heb ik zelf nog een meerval van 1.45 m mogen landen en ving Ruud op de 1 na laatste dag nog een meerval van 1.28m
Dave 1.45 m
Ruud 1.28m

Daarna is de balans opgemaakt en moesten we concluderen dat wel erg taai was geweest, het moest echt van korte bijtmomenten komen, en dan op de juiste plek aanwezig zijn.

Najaar 2011

Voor mij  stond dan ook gelijk vast dat ik in de nazomer terug zou gaan voor een herkansing. Toen Ruud zei dat hij mee wilde gaan waren de plannen weer snel gesmeed. Eind augustus zouden we voor 4 dagen gaan. Korte trip, zouden de omstandigheden extreem goed zijn konden we dit desnoods nog verlengen. Nou bij aankomst bleek al gauw dat die omstandigheden verre van extreem goed waren.

Eigenlijk was het vissen over het algemeen vanaf het voorjaar matig geweest, en was er maar een enkeling die nog wel zo nu en dan vis wist te vangen. De rivier was kraakhelder, de gehele dag volle zon erop, en dan is de meerval zeer passief. Op de 3e visdag hadden we nog steeds geen aanbeet gehad. Totdat er groot schip voorbij kwam en zoveel water verplaatste dat de rivier modderbruin was. We zijn meteen daarna in de vaargeul voor anker gaan liggen met 3 hengels ver uit elkaar. Na een kwartier zag ik een meerval in de oppervlakte draaien, ik riep nog naar Ruud : he ze zijn aan het zwemmen, da's een goed teken!. Na een kwartier werd de dobber ondergetrokken en kon ik met succes vastslaan op een vis.Omdat ik niet overtuigd was dat het om een kapitale vis ging besloten we de andere hengels in te laten liggen die lagen toch ver genoeg verwijderd. Nadat ik een minuut of 2 aan het drillen was vertrok ook 1 van de andere dobbers en kon Ruud ook aanslaan. Toen stonden we ineens allebei met een kromme hengel in onze handen en dat was wel echt heel gaaf.Een doublehitter! we hadden er wel ooit gekscherend over gesproken hoe toevallig zou dat dan zijn, maar je gaat er vanuit dat het nooit gebeurd. Gelukkig konden we zonder al teveel problemen allebei de vissen landen en zijn we naar de kant gevaren om ze even te kort te stringeren en eerst zelf even te beseffen wat we zojuist hadden meegemaakt. In de boot was het 1 grote puinhoop van hengels lijnen, ankers etc. Nadat alles was klaar gelegd voor meten en fotograferen hadden we het geluk dat er 2 Duitse vissers voorbij kwamen die wel een foto van ons wilden maken. Bij meting bleken beide vissen even lang te zijn, 161 cm. De vis van Ruud was wel wat forser, en ook voor hem een nieuw PB. Daarna hebben we nog een ochtend gevist en zijn we tevreden naar huis gereden.

Saone, we zien je volgend jaar weer...

 


vrijdag 2 september 2011