Peter Melis in Rusland
Aangezien ik sinds 1994 vaak in Rusland kom en er zelfs een aantal jaren heb gewoond ben ik ook in de gelegenheid geweest om op veel locaties in Rusland te vissen.
Intussen is er een soort van traditie ontstaan waarbij ik met een aantal Russische en Nederlandse vrienden elk jaar ergens ga vissen. Dit jaar was dat in de Wolga delta in de buurt van Astrakan.
De Wolga delta ligt in Rusland en is de plaats waar de Wolga in de Kaspische zee stroomt. Het ziet er ongeveer uit als de Biesbosch alleen is het gebied van die delta veel groter. (ongeveer zo groot als Nederland). Ondanks de Kaspische zee heerst er toch een landklimaat met temperaturen die varieren van -30C in de winter to +40C in de zomer. De natuur is daar op sommige plaatsen heel mooi en redelijk ongerept. Ook zie je er uitgestrekte velden met prachtige lotus bloemen en waterkastanjes. Planten die je normaal alleen in de tropen aantreft. Ondanks het feit dat er, vooral in de zomer, veel gevist wordt zit er toch verschrikkelijk veel vis. Waarschijnlijk omdat het gebied zo groot is en de visserij over het totale oppervlak gerekend klein is. Op veel plaatsen kun je zonder (motor)boot niet komen.
Een groot probleem is het stropen en dan vooral op de verschillende soorten steur die daar zwemmen. Ondanks dat het vangen van wilde steur sinds 2002 is verboden wordt er nog steeds op gevist. De politie is weliswaar aanwezig en controleert ook streng zelfs met helikopters maar de stropers hebben kleine bootjes met 200 tot 250 PK motoren en kennen het gebied als hun broekzak. Wij hebben een aantal malen dode steuren van ongeveer 1 meter lang met opengesneden buik voorbij zien drijven. Als je de lokale omstandigheden in aanmerking neemt is dat ook wel te begrijpen, er is veel werkeloosheid en de lonen liggen heel laag. Het probleem is volgens mij dat de meeste stropers georganiseerd zijn en voor de maffia werken waardoor het allemaal erg professioneel wordt. Dat blijkt ook uit de dure (westerse) buitenboord motoren die ze zelf nooit zouden kunnen betalen. Ook wordt er lokaal kaviaar aangeboden voor ongeveer 6000 Roebel/kg.(€176,00) dat lijkt veel maar vergeleken met de prijzen op de wereld markt voor kaviaar is het een schijntje. Maar daar is het meer dan een maand salaris. Het is echter zeer onverstandig om het te kopen tenzij je het meteen opeet omdat de straffen aanzienlijk zijn als ze je ermee betrappen.
Verder is het er vooral in de zomer erg druk met vissende vakantiegangers die alles uit de kast halen (dus ook netten) om maar zoveel mogelijk vis te vangen. Die wordt dan meestal gezouten en gedroogd om mee naar huis te kunnen nemen. Ook wordt veel vis gerookt. In Rusland heb ik ontdekt dat gerookte brasem iets is waar je je vingers bij opeet. De populairste vis voor de Russen is de karper die daar ook aanzienlijk afmetingen bereikt. De grootste door mij gevangen was 12 kg en dan heb je daar aardig wat sport aan. Overigens zetten ze zelden of nooit iets terug en voor het “sportieve” vissen zoals wij dat kennen hebben ze daar nog geen begrip. Het vissen met levend aas is daar nog toegestaan hoewel er meestal kunstaas wordt gebruikt voor de roofvissen. Uitgezonderd is het vissen op meerval daarvoor doen ze een paar kikkers aan de haak en dat vangt goed weet ik nu uit ervaring. Overigens zijn de kikkers daar opmerkelijk, die zitten aan de kant en komen alleen bij zeer hoge nood in het water. Als je een levende kikker in het water gooit geloof je je ogen niet als je ziet hoe vlug hij weer aan de kant is. Waarschijnlijk is het droge veiliger dan het water.
De meeste vissoorten zijn hetzelfde als in ons land of lijken er veel op. Het is echter niet altijd even eenvoudig om te bepalen wat het werkelijk is omdat mijn Russische vrienden vaak alleen maar de Russische naam kennen en niet de Latijnse. Inmiddels heb ik een aardig lijstje verzameld met Russische namen van vissen en het Nederlandse equivalent. Aangezien de Russen een totaal ander alfabet gebruiken is het vertalen van Russische namen in ons alfabet niet eenvoudig
De Bersj (zie foto) is een lokale snoekbaars soort zoals de latijnse familie naam ‘Stizostedion volgensis’ zegt. Volgens mijn boek wordt hij maximaal 2 kg en is dus kleiner dan ‘onze’ snoekbaars (Soedak in het Russisch) die overigens daar ook zeer goed is vertegenwoordigd.
Wat betreft die Roofblei (Dzjerich), in Rusland vang je die op plaatsen waar stroomversnellingen zijn.
De accommodatie, eten en boten zijn goed. Helaas is het niet echt goedkoop omdat er ook nog de vluchten van Amsterdam naar Moskou en van Moskou naar Astrakan bij komen. Maar voor zo’n unieke ervaring moet je wat over hebben vind ik.
Groetjes,
Peter