Op meerval in het voorjaar
Als ik sommige boeken of artikels er op na lees dan blijkt het vroege voorjaar de ideale tijd te zijn om de grote monsters aan de haak te krijgen. Vangstmeldingen van tweemeterplusvissen bij watertemperaturen van 6 a 7 graden in februari, op de buitenlandse rivieren zoals de Po en de Ebro weliswaar, zijn geen uitzonderingen. Op onze eigen Maas en Waal loopt het bij mijn weten net iets minder vlotjes, maar toch kunnen we er meer dan leuke momenten beleven in het voorjaar. De Maas is een regenrivier en tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar staat er dan ook best veel stroming bij momenten, wat het vissen niet altijd even eenvoudig maakt. De hotspots die in de zomer en najaar goed meerval opleveren zijn door de stroming in vele gevallen vaak verlaten en nauwelijks of moeilijk te bevissen en andere technieken of stekken dringen zich dan ook op.
Op het juiste moment op de juiste plek
In vele gevallen, en dit geldt niet enkel in het voorjaar, komt het er op aan om de juiste momenten er uit te pikken. Enkele jaren geleden had ik zo het geluk wat dagen verlof te kunnen nemen in de maand maart na de eerste echte warme lentedagen na een koude winter. De stroming van de rivier was al een week aan het afnemen en de watertemperatuur steeg lichtjes onder invloed van de voorjaarszon die flink overuren maakte. De natuur ontwaakte zowel rondom als in het water. De vogels zorgden voor een aangenaam orkest en ook de meervallen gaven thuis tijdens de visdagen die ik last minute ingepland kreeg. Het lenteweertje bleef ruim een week aanhouden net genoeg om een drietal visdagen mee te pikken. De eerste visdag van dat jaar was goed voor drie maasmeervallen in de boot, en dat slechts op enkele uurtjes vissen. De meervallen lagen letterlijk op een kluitje en het leek er even op of ik niks verkeerd kon doen. Na drie erg productieve visdagen doken de temperaturen weer omlaag en al even snel de vangsten. Daarna bleef het weken bikkelen voor een meerval tot het aantal zonuren en de watertemperatuur terug aantrokken.
Wie zoekt die vindt…
Bij een hoge waterafvoer is het niet altijd eenvoudig vissen en de meervallen lijken soms onvindbaar. Binnen- en buitenbochten in de rivier waar keerstromingen ontstaan, brugpeilers, verbredingen, zijn mogelijke hotspots waar je ze dan weleens kan treffen. Alle onderbrekingen in het monotone verloop van de rivier zijn dan mogelijke plekken waar meervallen zich graag ophouden bij veel stroming. Ook kribben en stuwen waar keerstromingen ontstaan zijn de moeite waard om een kans te geven. Het is ook niet altijd wat het lijkt op het eerste gezicht. Sommige stekken lijken perfect maar leveren ook heel vaak niet het gewenste resultaat. Veel zoeken en proberen is de boodschap en dan kom je ze vroeg of laat wel tegen.
Kunstaas
In het vroege voorjaar en wanneer de regelgeving het toelaat vis ik erg graag met shads actief op meerval. Zowel werpend als verticalend, diagonalend blijkt soms erg lonend, en is gewoon een bijzonder fijne manier van vissen.
Mijn favoriet nummer één is de Fox Rage Pro shad in de lengte 18 cm. Het is een slanke shad die ook gedurende meerdere uren nog aangenaam te werpen valt en die zowel snel als traag gevist een bijzondere actie vertoont. Met loodkoppen van 20 tot 50 gram kan je werkelijk alle kanten uit. De jigkoppen van Fox (Fox Rage Pro jigheads) zijn erg betrouwbaar en zijn steeds mijn eerste keuze. Ze zijn erg scherp, sterk en zijn o.a. verkrijgbaar in de gewichten 20, 25, 30, 40 en 50 gram. Maatje 8/0 vormt de ideale combinatie met de shad van 18 cm.
Dendro’s en dauwwormen
Wanneer de wetgeving het niet toelaat om met kunstaas te vissen bieden dendro’s wel een uitkomst. Dendrobena’s lijken soms wel een enorme aantrekkingskracht op meervallen uit te oefenen. Ook dauwwormen of een combinatie van beiden zijn prima alternatieven die het hele jaar rond gebruikt kunnen worden maar lijken vooral in het voorjaar het erg goed te doen. Een eenvoudige aanbieding onder een dobber voldoet vaak meer dan goed.
Een dobber met een drijfvermogen van 20 tot 50 gram, een schuiflood, stevige wartel en een onderlijn met enkele haak… zo ziet mijn montage er meestal uit. De haak die ik standaard gebruik met dit aas is de Gamakatsu LS-5314N, in het maatje 5/0.
Vang ze dit voorjaar!
Jo Mebis