U bevindt zich hier: Verslagen > Meervaltrip van Dave en Ruud 2010

Meervaltrip van Dave en Ruud 2010

Begin juni een 8 daagse sessie op de saone gemaakt met vismaat Ruud. Vantevoren nog bezoekje gebracht aan de shop van Roven,Bas is altijd een goede motivator.Bij aankomst in Frankrijk echter grote teleurstelling toen we te horen kregen dat vissen met levende paling vanaf dit jaar in heel frankrijk verboden is. Dit betekende dat we 25 palingen hebben losgelaten omdat we niet het risico wilden lopen om gepakt te worden, dat zou de hele vakantie bederven. In de hengelsportzaak mooie giebels kunnen kopen van 25 cm, deze vissen zijn ook erg sterk en voor de meerval een herkenbaar hapje. Gelukkig hadden we ook nog voldoende kunstaas meegenomen in de vorm van lepels, ratelpluggen en shads.
De rivier stroomde de eerste dagen goed, wat de verwachtingen hooggespannen maakte. En terecht want op de 2 e visdag kon Ruud met een mooie 152 cm op de foto, en ik een halfuur later met een 1.99. Beide vissen gevangen achter een brugpijler, waar de vis in de keerstroom weinig energie hoeft te verspillen en maar hoeft te wachten op een prooi die voorbij komt.
Dat de giebels zo hun nadelen hebben ten opzichte van palingen , blijkt wel bij het vissen in hardere stroming. Wij vissen eigenlijk alleen maar vanuit de boot met het dobbersysteem, voor anker of driftend wanneer mogelijk ( we vinden dit persoonlijk de mooiste visserij). Wanneer je voor anker ligt zal de stroming veel vat krijgen op het grote oppervlak van een giebel, waardoor deze omhoog wordt getrokken op een strakstaande lijn. Soms zag je de aasvis ineens een paar meter achter je dobber omhoog komen, terwijl de stuit op 8 meter stond afgesteld!. ( juiste presentatie van je aas is zo belangrijk op dat soort momenten!)
Dit vroeg toch om zwaarder geschut dan met paling als haas-aas. Zwaardere dobbers aangeschaft en met minimaal 200 gr lood eronder was het wel redelijk te doen, en naarmate de vakantie vorderde nam de stroming ook af,waardoor we ook weer lichter en subtieler konden vissen. Helaas namen met de stroming ook het aantal aanbeten af.
"Collega"meervalvissers die zeer vroeg opstonden en meerdere uren voor anker bleven liggen, strak tegen de kantjes , wisten nog zo nu en dan een aanbeet af te dwingen, voor Ruud was het pas op dag 5 weer raak met een vis van 1.28 m. Aangezien we om-en-om vissen qua gevangen vis,was het daarop weer mijn beurt om de volgende aanbeet te pakken, dit gebeurde pas op de laatste dag, een meerval van 1.50 m strak onder het kantje die vanwege dichtbij gelegen obstakels erg hard gedrild moest worden. Door de visloze dagen hen nog wel hier en daar een aanbeet gehad, maar dat waren aanbeten waar amper op aan te slaan was. ( kleine vis?)
 
Ondanks dat we al meerdere malen de soane hebben bezocht, is het weer een leerzame vakantie geweest, elk jaar lijkt het weer anders te zijn qua omstandigheden. ( temperatuur water, zonuren, drukte andere vissers, stroming, begroeing, waterstand, paaigedrag etc).
De soane staat bekend als een grillig water wat betreft het meervalvissen, en dat bleek dit jaar ook weer. Er zijn echt periodes van meerdere dagen aaneengesloten waarop niemand een vis weet te vangen, en als het dan los gaat, dan zie je dus dat vrijwel iedereen wel aanbeten krijgt. De beloning is wel groot na een aantal dagen zwoegen, en de omgeving is werkelijk fantastisch. ( bevers, slangen , uilen,bijeneters,en  volop ijsvogels gezien)
Overige hoogtepunten dit jaar op de saone waren:

1 : Een aanbeet gezien van een meerval op een meter water, we zagen de vis zwemmen, gooiden een aasvis erop en direct  na de inslag werdt de aasvis gepakt.

2: Een aanbeet op kunstaas, een screamin'devil van SPRO, hierbij zag ik de meerval op 5 meter van de boot achter het kunstaas aanzwemmen, en op het moment dat ik de plug even liet afzinken werdt deze zonder aarzeling gegrepen, beide vissen echter te enthousiast aangeslagen, waardoor ze beiden losschoten.

3:Hetgeen wat ons het meest bijblijft, is de meerval van circa anderhalve meter, die we op ondiep water zagen zwemmen, die een zwanen-jong aanviel.  We zagen de vis door de wierbedden zwemmen en op zijn pad kwamen vader-moeder en jong aangezwommen. Waarschijnlijk  waren de zwemvliezen een lekkere snack voor de meerval, want het zwanenjong werd omhooggeduwd door de meerval, het water leek wel te exploderen, de vader en  moederzwaan stonden echt met hun poten op de kop van de meerval te trappen , uiteindelijk konden ze alledrie ongeschonden verder zwemmen. Zoiets zie je waarschijnlijk maar 1 keer in je leven.
 
Kortom veel gezien, veel geleerd en gezellige momenten gehad met andere meervalvissers op de camping die wij als uitvalsbasis gebruikten. Gezond en veilig weer thuisgekomen dus volgend jaar gaan we zeker weer!
 
Groeten, Dave en Ruud

dinsdag 26 oktober 2010