U bevindt zich hier: Verslagen > Meervallen vanuit je zetel

Meervallen vanuit je zetel


Waarom op meerval vissen vanuit een bellyboat? Er zijn een heleboel redenen op te geven waarom ik de laatste jaren zo graag op meerval vis vanuit een bellyboat, maar de voornaamste is toch wel omdat het zo spectaculair is of toch kan zijn in de beste gevallen.


Een bellyboat is gewoonweg het meest aangename hulpmiddel om je tijdens het vissen door en in het water te verplaatsen. Bij momenten zit je zelfs met je benen letterlijk tussen de meervallen, iets wat regelmatig gebeurt als je gericht op meerval vist. Zo heb ik toch al meermaals grote meervallen van ruim twee meter zien draaien vlak voor m’n voeten, o.a. bij het binnen vissen van kunstaas zoals shads. Ook bij het kwakhoutvissen, waarbij je een plotse stijger krijgt op je scherm van de dieptemeter, heb ik al meermaals een glimp van een flinke meerval mogen opmerken tussen mijn benen of naast de bellyboat. Mijn allereerste bellyboatmeervallen ving ik met een trosje dauwwormen net onder m’n flippers op minder dan een meter diep boven zeven meter water. Een mooiere beleving van het meervalvissen bestaat er volgens mij dan ook nauwelijks. Ook het landen van een grote vis in de bellyboat is heel uniek te noemen.

Korte sessies

Door omstandigheden ben ik niet meer in de mogelijkheid om lange sessies te maken op en aan het water en bovendien gaat mijn voorkeur tegenwoordig ook uit naar kortere sessies. Met een gewone visboot is het haast onmogelijk om er voor een paar uurtjes op uit te trekken. De afgelopen vijftien jaar heb ik met een boot op verschillende wateren gevist en op de verschillende Maasstukken van Dinant tot in Roermond. Hierdoor heb ik toch wel wat waterkennis opgedaan door de jaren heen, waardoor het nu wat makkelijker is om gericht de verschillende hotspots af te vissen. Want een bellyboat leent zich niet echt goed om een nieuw water te gaan verkennen en te leren kennen. Maar om gericht korte sessies te vissen op bewust gekozen spots is de bellyboat het ideale hulpmiddel. Het komt ook regelmatig voor dat ik met verschillende stekken in gedachten een kleine reeks maak. Zijn de meervallen op de ene plaats niet thuis, dan zijn ze er misschien wel op een volgend plekje…  Bellyboat de auto in en rijden naar de volgende plek, zelfs verschillende stuwstukken kan je zo bevissen op een halve dag. Iets wat met een gewone boot niet echt tot de mogelijkheden behoort.


Op werkdagen passeer ik ’s morgens en ’s avonds  telkens bij een plas waar aardig veel meervallen rondzwemmen de laatste jaren. Regelmatig gebeurt het dan ook dat ik de bellyboat in de koffer steek en na ’t werk even een uurtje in m’n drijvende zetel ga dobberen op dit meer. Het lukt zeker niet elke keer om er een meerval uit te toveren maar een uurtje drijven op het water vormt de ideale ontspanning na een werkdag. Gelukkig hebben mijn collega’s nog niet gevraagd wat er in de piepschuimen bak zit in de koelkast op dinsdag…


Compacte boot

Tenzij je met een mini stadsauto rondrijdt past een bellyboat haast in elke auto. In mijn Peugeot Partner past ze zelfs volledig opgepompt en opgetuigd met dieptemeter en hengelsteun(en). Er passen er zelfs twee volledig opgetuigd op elkaar gestapeld in, wat wel eens voorkomt als we met tweeën een stuk rivier bevissen en één auto stroomafwaarts plaatsen zodat we op ’t einde van het traject kunnen terugkeren naar de startplaats waar de andere auto staat. En anders kan je nog steeds de belly boven op de dakdragers binden of gewoon op het dak van de auto met een spanbandje. Geen gedoe meer met traileren. Je neemt je boot uit de auto en legt ze zo in het water. Binnen vijf minuten ben je aan ’t vissen.  Eén van de grootste voordelen is het feit dat je overal je bellyboat te water kan laten, ook op de wateren waar geen trailerhelling in de buurt is of waar je nauwelijks met een gewone boot kan komen. 


Op een bellyboat kan je net zoals op een gewone boot een dieptemeter en een hengelsteun of steunen monteren. Zeker met de Scotty bellyboat dieptemeter & transducer mount is dit een fluitje van een cent. Op de handige plaatjes kan quasi iedere dieptemeter en transducer gemonteerd worden, en met een spanbandje hangt alles netjes vast met een minimum aan gedoe, toeters en bellen. Een eenvoudige kleine dieptemeter zoals bijvoorbeeld de Lowrance 4x of de Lowrance 5x voldoen meer dan goed. Van Scotty bestaan eveneens compacte hengelsteunen die eenvoudig en met een lichtgewicht spanbandje aan de bellyboat kunnen bevestigd worden.


Met andere woorden: de bellyboat geeft je de mogelijkheid om met een minimum aan materiaal efficiënt maar vooral op een fijne manier korte sessies op meerval te vissen. Je kan het zo eenvoudig of complex maken als je zelf wil natuurlijk. Mijn motto is eerder ‘less is more’, en daarom beperk ik me graag tot één hengel een bakje aas en een minimum aan spullen mee op een vismoment. Liever geen rompslomp en gezeul met materiaal, maar wel het vissen tot de eenvoud herleid.

Beperkingen?

Zijn er dan geen nadelen aan een bellyboat? Tuurlijk wel. Zoals eerder genoemd is de bellyboat geen ideaal middel om het water te gaan verkennen. De actieradius is zeer beperkt. Maar als je genoeg waterkennis hebt en vooraf een beetje uitzoekt waar je te water kan is er veel mogelijk. Deze beperking kan je ook zien als een voordeel. Waar je met een gewone boot soms te snel de drang krijgt om naar een volgende stek te varen wanneer je niet snel reactie krijgt, noopt de bellyboat je enigszins toch om een plek wat langzamer en nauwkeurig een kans te geven. Je moest eens weten hoeveel meervallen je gewoonweg voorbijvaart op een dag met de boot…  Vis je op de juiste plek op ’t juiste moment, dan liggen ze soms letterlijk voor je voeten. Vangen is natuurlijk nog een andere zaak. Dat heeft dan weer meer te maken met de kunst van het verleiden geloof ik.


Outcast Fat Cat LCS

Zes jaar geleden schafte ik m’n eerste bellyboat aan, een Mac Fishing Hy & Dri. Een geweldige drijvende sofa die enorm stabiel op ’t water ligt en waar nauwelijks iets op aan te merken valt. Uit interesse zocht ik wat reviews op het internet over verschillende beschikbare merken en modellen. Een maatje van me had een Outcast Fish cat en was hier enorm enthousiast over. Tijdens een visdag mocht ik ook eens plaatsnemen in deze Cat, en wat ik er reeds over gelezen had mocht ik aan den lijve ondervinden. Het zitcomfort van een Outcast staat op een eenzame hoogte en is nauwelijks door andere merken te evenaren. Mijn interesse was meer dan gewekt. Sinds een jaar mag ik me ook trotse eigenaar noemen van een Cat, de Fat Cat LCS.


De Outcast Fat Cat LCS is een stukje groter dan de originele Fish Cat en geeft daardoor wat extra drijfvermogen en meer stabiliteit bij wat ruiger weer en bij actieve beroepsscheepvaart op rivieren. Het kan daar soms flink tekeer gaan.

De bodem van deze bellyboat is gemaakt van robuust materiaal, 500 denier pvc. Hierdoor kan de bodem wel het één en ander verdragen. De oevers van de Maas bestaan namelijk niet uit zachte graskantjes dus de belly moet wel tegen een stootje kunnen. Ook op plaatsen waar de oever bestaat uit metershoge kademuren is het zelfs mogelijk om de bellyboat te water te laten. Makkelijk is het niet, maar met wat oefening en voorzichtigheid lukt veel. Omwille van deze stevige onderkant en met behulp van een lang touw kan je de boot zelfs gewoon tegen de betonnen kademuur naar beneden laten glijden zonder vrees voor schade.


De urethaan bladders garanderen perfecte stretch en voorkomen zo lekken. Bovendien worden de Outcast boten geleverd met 5jaar garantie op fabricage fouten.

De comfortabele zitting en de rugleuning zijn gemaakt van verstevigd schuim. Eigen aan dit materiaal is dat het na een tijdje de vorm van je lichaam aanneemt en daardoor zeer comfortabel zit, ook na enkele uren. Door de verstelriempjes kan je de rugleuning tijdens het vissen makkelijk aanpassen om voldoende rugsteun  te geven.


Een opvallend kenmerk van de Outcast Fat Cat zijn de verstevigde opbergtassen aan de zijkanten. Deze zijn niet enkel een heel stuk ruimer dan de meeste bellyboaten maar vooral steviger. Hierdoor kan je tijdens het vissen de armen makkelijk laten rusten bovenop deze tassen zonder dat de hele handel inzakt en z’n vorm verliest. De afwerking is gewoon subliem. Aan alles is gedacht, o.a. aan een plek om een fleske trappistenbier te plaatsen. Zelfs in de rug van het zitje zijn opbergmogelijkheden, ideaal voor een lunchpakketje, een extra fleske trappistenbier om de vangst te vieren of een klein statief om goede foto’s te maken wanneer je alleen erop uit trekt.


En het oog wil ook wat natuurlijk. Zoals vermeld is de afwerking van uitzonderlijk niveau en tot in de kleinste details verzorgd. Het knaloranje kleurtje is niet enkel om goedgezind vrolijk van te worden, maar valt ook duidelijk op wanneer je je bevindt op ’t water. Niet onbelangrijk wanneer je vist op rivieren met beroepsscheepvaart.


Veiligheid

Om af te sluiten wil ik het aspect veiligheid toch even vermelden. Het is me nog nooit overkomen en ik stel het me ook liever niet voor wat er allemaal kan mislopen, maar ben toch graag voorbereid in ‘t geval het echt fout loopt. Daarom heb ik me onmiddellijk met m’n eerste bellyboat een automatisch reddingsvest aangeschaft. Zeker wanneer het water nog koud is tijdens de winter en het voorjaar en je toch heel wat kleren draagt en tevens een waadpak. Een relatief kleine investering van een 100 euro kan dan werkelijk je leven redden in een situatie waarin het fout loopt. Uitschuiven bij het instappen van je bellyboat is snel gebeurd en bij een watertemperatuur onder 10 graden heb je echt niet veel tijd om je in veiligheid uit het water te reppen. Daarom verbaast het me elke keer weer als ik bellyboatvissers bezig zie zonder reddingsvest. De huidige moderne reddingsvesten zoals het Imax vest zitten nauwelijks in de weg tijdens het vissen. Ze zijn zeer compact en gaan automatisch open wanneer je onverwacht in het water terecht komt. Er zit een gaspatroon in waardoor in contact met water het vest in een fractie van tijd opgeblazen wordt.

Jo Mebis


vrijdag 5 mei 2017