U bevindt zich hier: Verslagen > Hollands Diep Meerval

Hollands Diep Meerval

Het is dinsdag en ik wordt gebeld door een vismaat van mij waar ik de laatste twee jaren te weinig mee vis. Of ik zin had zijn nieuwe boot in te vissen met een temperatuur die zo maar zou doorkunnen voor de maand mei of juni. De keuze was snel gemaakt na het bekijken van mijn agenda en de weerberichten, vertikalen op Hollands Diep zou het worden.

’s Morgens zeven uur stap ik in zijn auto en rijden we richting Hollands Diep de file in, er volgt nog een discussie om toch naar de Waal te gaan omdat klanten van mij de laatste dagen goed dikke snoekbaarzen gevangen hadden. De waterstand en het tij op de Waal waren perfect geweest en de vis was los geweest. Niet de feiten na rijden was het wijze antwoord wat vaak ook klopt, trendsetter zijn is beter als vangsten nalopen! Na een veel te lange rit door files komen we eindelijk in de buurt van de jachthaven maar we rijden wel de laatste 5 minuten van de rit in een dichte mist. We traileren de boot en ik krijg op dat moment een berichtje van een klant met een dikke snoekbaars op de Waal in de stralende zon, de mist zal dan ook wel zo optrekken was onze gedachte.


We varen de haven uit met verlichting en blijven om het hoekje tussen de kribben liggen, niet de beste stekken op een modderplaat lijkt mij maar we hebben geen andere keuze. Ik zie dat het 11:30 is als ik het eerste bodemcontact heb met mijn shadje, jammer van de visdag om noodgedwongen zo laat te beginnen denk ik nog. De eerste vis wordt door mijn maat gevangen in categorie aasvis en hierna vangen we nog enkele snoekbaarzen rond de 30-40 cm. Af en toe lijkt de mist op te trekken en zien we de blauwe lucht boven ons, we denken het eerste uur dat het ieder moment kan open trekken. Dan komt er een grote Rijkswaterstaat boot aanvaren met 4 man bemanning erop. 2 staan voor op de boot zich erg druk te maken mondeling met gebaren. We draaien de hengels maar binnen en weten eigenlijk al hoe laat het is. Papieren, een preek en alle gegevens genoteerd te hebben gaan ze er weer vandoor, gek genoeg mogen we wel doorvissen. #$%$%$#@*& ers denk ik, laat de visdag er maar niet door beïnvloeden. Eindelijk trekt het 10 minuten later open en het gas kan erop, we stuiven het Hollands Diep op richting Haringvliet.


Hier en daar tikt een snoekbaarsje op 8 tot 10 meter diepte op onze vertikaalhengel maar wild is het niet. We genieten van het prachtige weer en hebben genoeg te bespreken met elkaar. Na het ondiep geprobeerd te hebben wat geen beet opleverde stel ik voor eens naar de diepe gaten te varen om daar de randen van deze gaten uit te vissen. Hier vangen we enkele snoekbaarsjes op de bovenkant van het talud en krijg wat beten van kleine baars. De dieptemeter ziet aardig wat wolken aasvis liggen wat ons ook goede hoop biedt. Na een kwartier geen beet te hebben gehad krijg ik een droge tik op mijn vertikaalhengel waarop ik op automatische piloot de haak zet. Dit is een dikke snoekbaars is mijn eerste gedachte na 2 seconden en verwacht dan de eerste dikke glasoog van de dag te drillen. Na enkele minuten geloof ik hier niet meer in. Mijn maat denkt dat het de vis een metersnoek moet zijn maar daar geloof ik niet in, deze wijken uit naar links of rechts in snel tempo tijdens de dril en dat gebeurd nu dan ook niet.


Meerval op Hollands Diep? Ik heb hem vanmorgen nog uitgelachen dat ik in zijn splinternieuwe visboot met mooi tapijt graag eens een meerval wou onthaken waarbij hij keek als een boer met kiespijn. De dril duurt nu 5 minuten en ik vertel hem dat dit een meerval is waarop hij zegt dat deze niet in de boot komt en het wel een gehaakte karper zal zijn. Ik geloof hier niet in omdat ik de staartslagen op mijn zeer dunne Stroft gevlochten lijn (6/00)  voel. Na een dril van een klein half uur laat de vis zich zien en inderdaad zoals verwacht komt er een meerval in het zicht van een anderhalve meter lengte. Vijf minuten verder en enkele vluchtpogingen later komt hij voor het eerst met zijn groene kop aan het oppervlak.


Niet de boot in! Mijn maat schreeuwt de vis niet in de boot te tillen vanwege zijn mooie nieuwe vloerbedekking en ik krijg de slappe lach. Ik zal hem er eens over rollen als een hollandse nieuwe in de uitjes roep ik hem toe en natuurlijk til ik hem toch in de boot. Met bijna een natte broek van het lachen omdat hij zich zo druk aan het maken is laat ik de meerval natuurlijk niet op de vloer liggen maar hou deze gewoon vast. Een foto verder en we geven hem de vrijheid.


We hebben nog een uur te vissen, starten de boot en varen terug richting Biesbos waar onze trailerhelling ligt. Bij de brug stoppen we nog even en vissen we nog een uurtje waarbij we nog wat snoekbaarzen vangen en een snotlap van een brasem die ik in de rug haak. De wind gaat helemaal liggen en mooiere omstandigheden kunnen we niet wensen. We krijgen nog wat aasvis voor aan de fireball van uiterst aardige collega bootvissers en maken de fout hiermee te gaan vissen waarna ook meteen de aanbeten stil vallen. Dit was niet de slimste keuze van de dag, ik hoopte hiermee wat grotere vissen te vangen.


De dag is voorbij en we varen de haven in, traileren de boot en trakteren ons op natuurlijk teveel vette hap in de frietkraam bij de jachthaven. Het mooie weer, het goede gezelschap, de nodige snoekbaarzen en de meerval maakte deze vis weer een dag met tien punten. Moeten we toch eens vaker samen doen is weer onze gedachte net als ieder maal!

Richard

zaterdag 22 november 2014