U bevindt zich hier: Techniek > Het Grote Meerval Handboek > Het Grote Meerval Handboek Deel 4

Het Grote Meerval Handboek Deel 4 (Knopen)

Knopen


We hebben nu alle spullen en het aas op een rijtje, maar nu moeten de eindjes nog op de juiste manier aan elkaar geknoopt worden, ook hier geld weer dat alles betrouwbaar moet zijn en hebben we sterke en veilige knopen nodig. We hebben hier voor de verschillende soorten lijn verschillende knopen nodig, vooral het knopen van het dikke mono vraagt om wat vaardigheid, maar is na wat oefening thuis prima te doen. Omdat er veel plaatjes zijn van knopen en deze niet voor iedereen even duidelijk zijn gebruiken we geen plaatjes maar filmpjes hoe je ze moet maken.

Knopen voor gevlochten lijn

Het belangrijkste van knopen voor gevlochten lijn is het belangrijk dat de knoop niet kan slippen en dat hij zichzelf wurgt.

Knopen van een enkele haak met gevlochten

Deze knoop, de bij karpervissers veel gebruikte “no knot” is bruikbaar voor het knopen van een enkele haak, of de enkele haak als onderdeel van een takel.

Knopen van een dreg met gevlochten

Deze knoop is ook een “no knot” maar is speciaal bruikbaar voor het knopen van een enkele dreg aan het einde van de onderlijn, of de dreg als laatste onderdeel van een takel.

Knopen van de tweede (enkele) haak aan takel met gevlochten lijn

Als we een takel maken zit aan het uiteinde van de onderlijn al een haak geknoopt, we gaan nu de tweede enkele haak knopen welke boven de onderste haak zit. Ook hier gebruiken we weer een “no knot”.

Knopen van de wartel met gevlochten

Bij gevlochten lijn is een van de sterkste knopen voor gevlochten lijn is de “uni knoop”, deze is zowel voor een wartel als voor een haak te gebruiken als je voor de laatste geen “no knot” wilt gebruiken.

Knopen voor Mono lijn

Het knopen met een dikke mono-materiaal met een “no knot” is de knoop bijna gelijk aan die van de gevlochten variant, maar met enkele kleine verschillen omdat het materiaal veel stijver is. Deze eigenschappen zorgen er namelijk ook voor dat “gewone” knopen bijna onmogelijk zijn voor veel mono’s, er komen echter ook lijnen op de markt die voor een geoefend knoper wel geschikt zijn voor andere knopen.

Knopen voor de enkele haak met mono

Deze knoop, de bij karpervissers veel gebruikte “no knot” is bruikbaar voor het knopen van een enkele haak, of de enkele haak als onderdeel van een takel.

Knopen voor een dreg met mono

Deze knoop is ook een “no knot” maar is speciaal bruikbaar voor het knopen van een enkele dreg aan het einde van de onderlijn, of de dreg als laatste onderdeel van een takel.

Knopen voor de wartel met mono

Het knopen met van een wartel met mono materiaal is een apart geval. Omdat we dik en stug materiaal gebruiken kan dit niet heel scherp buigen omdat de inwendige spanning in de bocht dat te groot wordt en de lijn ondanks zijn hoge trekkracht toch, letterlijk, kan breken. Je kunt dit vergelijken met een dunnen en dikke hengeltop, de top van een feeder kan werkelijk hoepel krom en bijna in een lus, bij een dikke top zal deze dan allang gebroken zijn.

Daarom bevestigen we een wartel met een speciale lusknoop welke er voor zorgt dat de lijn geleidelijk kan buigen in het warteloog.

Het gebruik van sleeves met mono

Het gebruik van sleeves is een kwestie van voorkeur. Veel mensen houden niet van het extra metaal op de lijn en de kans op beschadiging van de lijn door de sleeve. Andere zweren hierbij omdat het voor hen gemakkelijk is te doen en een compact resultaat oplevert.


Met het gebruik van sleeves sluiten we het hoofdstuk knopen af. In het volgende hoofdstuk zullen we verder gaan met de onderlijnmontages voor de meerval visserij. Hierbij kunnen we de zojuist geleerde knopen perfect toepassen.


donderdag 14 januari 2016