U bevindt zich hier: Verslagen > Niels vangt zijn record aan de Saone

Niels vangt zijn record aan de Saone

Vorig jaar ben ik enkele keren naar de Saône ter hoogte van Pont-De-Vaux geweest.
De eerste keer was ik eind mei een weekje op de camping met mijn vriendin. We hebben toen zo’n 5 avonden en nachten van op de camping gevist met slechts 1 kleine meerval als resultaat. Het was bijna heel de week warm en zonnig weer geweest en de rivier stond laag en stroomde zo goed als niet. Wel had ik veel bijgeleerd van deze eerste buitenlandse trip en was vooral onder de indruk van de pracht van de rivier geraakt.

Thuisgekomen werden al snel nieuwe plannen gesmeed om terug te gaan. Ik had 2 vrienden warm gemaakt met mijn verhalen en omdat er één zijn zoontje zou meenemen werd besloten om weer de camping als uitvalsbasis te gebruiken.

Enkele weken voor vertrek had ik via de meerval studiegroep contact gehad met enkele andere vissers die de week ervoor naar de Saône zouden gaan. Ik heb dan maar besloten om wat vroeger af te reizen en eerst nog enkele dagen met deze gasten te vissen op een stuk rivier dat meer stroomopwaarts gelegen is. We hebben hier allen meerval gevangen maar het formaat van de vissen viel een klein beetje tegen. We hadden weer zeer warm weer gehad maar op de laatste dag sloeg het weer om en heeft het geregend tot ‘s morgens.

Na het afscheid ben ik alleen doorgereisd naar Pont-de-Vaux.  Bij aankomst op de camping van Aux Rives du Soleil was ik blij verast dat het water zo’n 30cm hoger stond en toch redelijk wat stroomde. Het enige minpunt was dat het nogal druk was op de camping. Op bijna elke steiger stond wel een rodpod. Voor mij was dit geen punt aangezien ik hier 2 dagen alleen was tot mijn vismaten ook zouden arriveren. Ik zou me wel bezighouden met het vangen van aasvis, inkopen doen en slaap inhalen. Na de nodige babbels met de andere campinggasten bleek echter dat de meesten nog een week zouden blijven. Nadat één van die gasten voorstelde om zijn aasvissen te gebruiken heb ik besloten toch maar op meerval te vissen. Die jongens visten ook op karper en hadden ondertussen hun bijvangsten goed bewaard in een rijk gevuld leefnet.

Bij het haken van een kopvoorn begon die zo hard tegen te werken dat ik een 5/0 dreg dwars door mijn wijsvinger kreeg. Na het doorknippen en verwijderen van de haak konden de hengels uitgevaren worden. Vlak voor het donker had ik dan eindelijk 2 hengels te water: één met een breeklijn en de andere met een onderwaterdobber.

Onder het genot van enkele biertjes en goed gezelschap hoorde ik een tweetal uren later iets wat leek op de slip van een Fin-nor. Ik had in mijn haast één van de beetverklikkers vergeten aan te zetten. Gelukkig beschikken de Fin-nors over een perfecte slip met een mooi geluid waardoor ik snel bij de hengel was. Na het aanslaan bleek direct dat dit een sterke vis was. Snel de boot in dus zodat de lijn niet op het talud door schuurt. Na een korte maar harde dril kwam de meerval een eerste keer langs de boot. Bij het terug de diepte induiken sloeg ze zelfs met haar staart tegen de elektromotor. Na nog enkele laatste vluchtpogingen werd de vis vakkundig de boot ingetrokken door één van de campinggasten die mee  in de boot gestapt was . Terug op de oever hebben we de vis gewogen en gestringerd en natuurlijk getoast op mijn nieuwe record.
Mijn eerste grote meerval
‘s Morgens bleek de vis 181 cm lang en konden we tijdens het nemen van de foto’s op heel wat belangstelling rekenen van de overige campinggasten. De volgende avond werd alles weer in gereedheid gebracht maar deze keer zonder resultaat.

Inmiddels was het zaterdag en kwamen mijn vismaten aan. Wegens plaatsgebrek zouden we het ‘s nachts van op de camping bij 4 hengels houden. 2 meerval- en 2 karperhengels.
Rodpod goed vastgemaakt op de steiger

Die eerste avond met ons 4 begon gelijk goed. Toen ik net de 2e meervalhengel uitgevaren had en ermee naar de kant kwam kreeg ik beet op de andere hengel. Snel hengels wisselen en vismaat de boot in helpen en zo snel mogelijk naar de vis toe. Boven de vis gekomen kon de dril beginnen.

Yoeri , die mee in de boot zat werd al helemaal gek van de dril te aanschouwen. Toen hij echter oog in oog met de meerval stond was hij wat minder enthousiast om de meervalgreep toe te passen. Hij had immers nog nooit een meerval in levende lijve gezien en ik had nog niet de kans gehad om een woordje uitleg te geven over het hoe en wat. Na de vis zelf geland te hebben en snel enkele foto’s genomen te hebben mocht ze weer terug naar haar element.

Een prachtvis met 152cm
Omdat ik helemaal vol met meervalslijm hing ben ik ook maar meteen gaan douchen. Toen ik net klaar was kwam Yoeri echter binnenstormen met een verhaal van een 2-meter vis. Na teruggespurt te hebben lag er inderdaad een grote vis in de boot. De enige overgebleven meervalhengel was toen ik net weg was afgegaan.

Kevin, ook meerval-maagd heeft de vis gedrild en de boot ingetrokken. Petje af voor deze jongens die een half uur eerder nog nooit een meerval gezien hadden en nu zwaar aan het werk moesten. Bij meting bleek deze vis met 192cm de twee-meter-grens net niet te halen maar daar was niemand rauwig om. Ook deze vis mocht na 2 foto’s meteen weer terug.
Met 192cm de grootste van de trip
Na deze ervaringen besloten de karper-jongens mijn 2 overige meervalhengels ook te benutten en alleen overdag nog op karper te vissen. Het werd nu echter moeilijker vissen. De karpers, brasems en kopvoorns beten steeds slechter waardoor we maar weinig aasvissen hadden. Daarbij kwam een stevige wind opzetten en kregen we last van wier dat door de boten en wind in onze lijnen werd geduwd.

’s Ochtends lagen onze lijnen zo vol wier dat we ze met de boot moesten bevrijden. ’s Nachts nog een keer het water opgaan om de lijnen vrij te maken terwijl je dan eigenlijk niet mag vissen was voor ons te riskant. We vingen wel nog twee kleine meervalletjes op onderwaterdobbers met wormen, maar de groten lieten het afweten. Ook enkele driften leverde geen vis op.
De camping vanaf het water gezien
Enkel op de voorlaatste dag kregen we nog een aanbeet op een hengel die nog niet zo lang in het water lag. Dit resulteerde na een mooie dril in een vis van 154cm voor Yoeri.

Het was een relaxte vakantie geweest met wisselend succes. Gelukkig heeft wel iedereen een mooie meerval kunnen vangen.

Niels Lismont


woensdag 4 mei 2011