U bevindt zich hier: Verslagen > Meerval op de Ebro door Frank

Meerval op de Ebro door Frank

Dit jaar was het de derde keer dat ik met mijn collega’s op visvakantie ging.
In 2007 via Bavarian Guiding Service. Dat was niet zo’n succes voor onervaren meervalvissers. We kregen de hengels uitgereikt en veel succes ermee. Het zijn aardige lui van Bavarian, alleen we kregen niet zo veel tips. Daarnaast hadden we ook behoorlijk last van dronken Oostenrijkers in het appartement naast ons.

Vorig jaar met Roned in de Ebro Delta gevist. Van 2007 hadden we geleerd om niet zelfstandig de rivier op te gaan. Dus bij Roned een volledige week een visgids ingehuurd. Helaas maar 1 meerval gevangen die hele week, en hele lange visdagen maken. Ook geen succes dus. Aan de kust was het met zo’n 19 graden in september behoorlijk koel ten opzichte van het binnenland. Dan het jaar erop maar weer het binnenland in.

In het voorjaar van 2009 werd er naarstig gezocht naar een nieuwe bestemming om meerval te vangen. Caspe zou het deze keer worden, nu nog een vakantiehuis. Via The Compleat Ebro Angler werd een vakantiehuis, hengels, voer en vergunningen geregeld.
5 september was het dan eindelijk zover. Na een lange autorit van zestien uren komen we aan bij een groot vrijstaand huis met veel ruimte en een mooi vrij uitzicht. Het is netjes en schoon als we aankomen. Zelfs de bedden zijn al opgemaakt.

Voor de vakantie had ik al heel veel gelezen hoe in Caspe wordt gevist. Dat is voornamelijk statisch met pellets. Dat stond ons toch eigenlijk behoorlijk tegen, we vissen het liefst actief. Ron Beugelink, onze visgids, gaf aan dat dit toch eigenlijk wel de manier is voor het vissen in Caspe. Eigenwijs als we zijn doen we het toch lekker op onze manier. Een beetje trollen en elke keer op een andere plek vissen. We vangen op deze ontactische manier de eerste drie dagen alleen een snoekbaarsje en verliezen een meerval aan de spinhengel.
Er mag overigens niet met levend aas worden gevist, ook niet met de inheemse vissoorten. De enige aasvis wat is toegestaan is een voorntje. Dit was voor ons een teleurstelling, we hadden gehoopt om met kleine karper de meerval te kunnen vangen.

Het advies van Ron is het geleidelijk opbouwen van een visstek. We dachten dat dit tientallen zakken met pellets a €55 zou gaan kosten. Uiteindelijk valt het reuze mee. Per dag ben je voor 5 hengels ongeveer anderhalve zak kwijt, en met vijf man zijn de kosten dan laag. Dus vanaf dag drie zijn we op een vaste plek blijven vissen. En toch lukte het maar niet. Wel aanbeten, maar niet goed genoeg.

Na een vruchteloze poging op dag 4 zou Ron ons gelukkig de volgende dag gaan assisteren.
Dan zie je dat je het voor 80% wel goed doet. Echter dat is dan net niet goed genoeg. De lijnen moesten iets verder worden uitgevaren, en dan ook nog iets strakker worden gezet. Het voeren is niet simpelweg erin kwakken, maar “netjes” rondom doseren. Ron gooide per hengel slechts vier handjes pellets in het water, dus niet die zak leeggooien. Ook moest het aas om de twee uren worden vervangen. Dus al met al ben je best wel bezig op zo’n stek, en het is hard werken in de hitte.

Het resultaat was geweldig. Iedereen heeft zijn meerval gevangen. Ook werd er een flinke karper aan de meervalhengel gevangen. Op de karperhengels werd alleen meerval gehaakt. Dit bleken behoorlijke zware vissen te zijn. We hebben drie aanbeten op de karperhengels verspeeld.

Dril op de karperhengel met een grote meerval. Het viel ons op dat op de plek waar voor de karpers werd gevoerd alleen meerval werd gehaakt. Mijn theorie is dat op deze plek veel aasvis aanwezig was door het voeren met particles.
In het arrangement dat wij hadden gekozen stonden er dagelijks twee emmers particles voor ons bij het huisje klaar. Ook zakken pellets en ander visgerei lagen in de schuur klaar om mee te nemen. Wel zo gemakkelijk.
Karper op de meervalhengel. De eerste vis vroeg in de ochtend. Op de meervalhengel helaas geen sport
De eerste meerval is binnen. Niet zo groot maar we zijn met alles tevreden.
Meerval nummer 2. Een behoorlijk grote dame.
Meerval nummer 3.
Meerval nummer 4. Hij werd bruut tijdens zijn feestmaal verstoord. De pellets liggen nog in zijn bek
Op het moment dat meerval nummer 4 werd gehaakt volgde kort daarop een aanbeet op een andere meervalhengel. Na het aanslaan viel de lijn slap. Bij het indraaien voelde je geen weerstand. De hengel werd terug in de steun gezet omdat wij dachten dat er niets aan zat. Ron zei dat er wel degelijk iets aan zat. De lijn stond namelijk helemaal naar rechts, in plaats van recht ervoor. Toch maar indraaien dan. Met tegenzin draaide ik dan maar in. Totdat op een meter van de kant ik een enorme ruk krijg. Door de kracht val ik bijna van de rots af. Na een enorm gevecht van een half uur komt de meerval eindelijk boven water.
Meerval nummer 5 is een verhaal apart.
Meerval nummer 6 aan het begin van de avond. Een korte maar heftige dril van deze mooie vis. De meerval zwom helaas door alle lijnen heen. Gezien het feit dat het al 20:00u was hadden we geen zin meer om nieuwe lijnen uit te varen. De dag kon niet meer stuk.

We waren ontzettend tevreden met dit resultaat op één dag. Dit hadden we te danken aan de hulp van Ron. Natuurlijk heeft het opbouwen van deze stek de twee dagen ervoor ook geholpen. Je merkt echt dat de vissen op een gegeven moment naar die stek terug blijven komen. En nogmaals, het aantal zakken pellets dat wij hebben gebruikt is ons ontzettend meegevallen.

Tijdens het vissen vroeg ik mij af of het vissen met pellets de rivier zou vervuilen. Ron de visgids stelde mij gerust. Die pellets worden echt wel opgegeten door de aanwezige meerval en karper. Hier het bewijs. Een van de gevangen meervallen, een kleintje, had nog heel zijn bek vol pellets.

Al met al een geslaagde vakantie. Veel lol, grote vis gevangen, mooi weer, een mooie omgeving en lekker eten.
Als het meezit gaan we volgend jaar zeker weer naar Caspe.
Hierbij ook dank aan Angelique Keuning en Ron Beugelink voor de perfecte verzorging.

In het restaurant “Gran Mundo” in Caspe. Bekend als de enige en beste Chinees in Caspe
Visgroeten van: Frank, Wilco, Hein, Ap & Diethard.

donderdag 27 mei 2010