U bevindt zich hier: Nieuws > Levende meervalletjes

Levende meervalletjes

Begin 21-4-2009
Eindelijk is het zo ver.
Mijn meervalletjes zitten in de vijver die ik hier speciaal voor heb laten bouwen. Met een temperatuur van 15 a 16 graden zijn ze nog wel wat sloom maar ze leven nog wel en beginnen ook goed te eten nu. Ze zijn tussen de 8 en 12 centimeter lang. Overdag zie je ze bijna niet en ondanks de weinig verstop plaatsen zie je ze toch niet. Ze gaan liever met 50 onder de pomp zitten dan in het licht. Dit veranderd ook wel mijn kijk op het meerval vissen overdag. Lijkt me niet zo'n goed plan tenzij het heel heet is.

Nu braaf eten geven elk edag en lekker genieten van de siluris glanis acties in kraakhelder water onder het genot van een biertje. De 2 vorentjes die erin zitten beginnen steeds harder te zwemmen...


Voor degene die nu gaan roepen dat dit niet mag...

Ik ben nog eens in de wetgeving gedoken en heb een aantal interessante wetsartikelen gevonden die deels strijdig zijn met de algemene opvattingen uit de FF wet dat je meerval niet mag hebben in gevangenschap etc. Blijkt dat je de meerval wel in gevangschap mag houden mits deze niet uit de vrije natuur komt.
Er is veel communicatie geweest tussen mij en het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en zij konden mij uiteindelijk uitsluitsel geven omtrend mijn vragen.


--- Email  Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit ---
Geachte heer Van Nuland,
Uw vraag of u niet in overtreding bent als u silurus glanis opkweekt of houdt: Nee, u bent niet in overtreding als u silurus glanis kweekt of houdt.
Uw tweede vraag: U mag een visvijver beginnen voor de hengelsport met de geweekte meervallen. Dit mag van de Flora en faunawet. Dit valt onder de vrijstelling voor aantoonbaar gekweekte soorten.
De gekweekte meervallen mogen niet worden uitgezet in de vrije natuur. Dat is een overtreding artikel 14 van de Ff-wet.
Ik ga ervan uit dat ik u hiermee voldoende informatie heb gegeven. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u naast het gebruik van de e-mailfaciliteit, op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur ook gratis bellen met Het LNV-Loket: 0800-22 333 22.
Met vriendelijke groet,
Reinard Siegers
Het LNV-Loket
0800-22 333 22
http://www.minlnv.nl/loket
--------------------------------------------------------------------

Baby Silurus Glanis

Update 1-5-2009
Tijdens het voeren 's avonds was ik getuige van een onverwachte moordactie van meervalletje... In de vijvers zitten ook een paar grondels die ik er al eerder in had gedaan, van een centimeter of 6. De grondels komen ook op het voer af wat de meervallen eten. Deze meerval dacht een grondel even naar binnen te werken. Echt goed lukte het niet. Ik heb de grondel toen maar uit zijn ben gehaald en in 4en geknipt met de schaar. Deze kleine stukjes waarin in 'no time' weg. Jammie.

Killer meerval
Hieronder een filmpje van de meervallen in de vijver


dinsdag 21 april 2009